Buurtbemiddeling in Drimmelen van start

Vanaf 15 november start Surplus Welzijn in de gemeente Drimmelen met het project Buurtbemiddeling om problemen tussen buren te voorkomen of op te lossen.

In Nederland leven we dicht op elkaar. Dat kan leiden tot ergernissen, conflicten en ruzies. Het begint met kleine irritaties, maar kan na jaren kniezen en oppotten hoog oplopen. In veel gevallen wordt maatschappelijk werk, woningbouwcorporatie en zelfs de politie gebeld. Maar daarmee is het conflict vaak nog niet de wereld uit.
Buurtbemiddeling wordt ingezet om irritaties of problemen met buren en buurtbewoners bespreekbaar te maken. In een vroeg stadium, voordat de boel uit de hand loopt. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast, overlast van huisdieren, onenigheid over een tuinafscheiding, stankoverlast, pesterijen of overlast van kinderen.
Buurtbemiddeling werkt met een coördinator en goed getrainde vrijwilligers die bemiddelen tussen de ruziënde buurtbewoners. De coördinator neemt een aanvraag in behandeling als beide partijen bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurt vertrouwelijk onder leiding van twee onafhankelijke buurtbemiddelaars. Ze geven geen oordeel en dragen geen oplossing aan, maar helpen buren om zelf een oplossing te bedenken die voor beide partijen aanvaardbaar is. Want alleen dan voorkom je dat het probleem zich weer voordoet.
Buurtbemiddeling is een samenwerkingproject van de gemeente Drimmelen, de woningcorporaties Volksbelang en Goed wonen, politie en Surplus Welzijn. Buurtbemiddeling is gratis. Aanmelden kan via (0162) 44 79 79, of per mail naar bboost@surpluswelzijn.nl. Buurtbemiddeling kan nog vrijwilligers gebruiken die getraind willen worden om als bemiddelaar aan de slag te gaan.

Publicatiedatum: 15 nov 2011

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn