Breda zet dementie in 2019 centraal; meer bewustwording en begrip met Virtual Reality (VR) bril

Anton van Mansum, Miriam Haagh, Marjolijn Verdaasdonk, Marieke Beekers

Donderdagmiddag 28 maart vond er een persbijeenkomst en een raadsvergadering van de gemeente Breda plaats op locatie Elisabeth. Het thema dat centraal stond was dementie. Zowel de leden van de pers als de raadsleden van de gemeente Breda konden allemaal zelf ervaren hoe het is om met dementie te leven. Miriam Haagh, wethouder Gezondheid, Wijkaanpak en Leren, Marjolijn Verdaasdonk, programmamanager dementie bij Surplus en Anton van Mansum, voorzitter raad van bestuur Surplus, hebben een toelichting gegeven op alle ontwikkelingen rondom dementie en de inzet van de VR-brillen.

Lezen of horen over dementie heeft al impact. Maar daadwerkelijk ervaren hoe het is, vergroot pas echt het begrip. Dat is de gedachte achter de Vitual Reality (VR)-brillen van into d’mentia (https://intodmentia.nl/) die de gemeente Breda voor dit themajaar heeft aangeschaft. De gemeente Breda wil dit jaar minimaal 3000 Bredanaars laten ervaren wat het is om zelf dementie te hebben. Zodat er meer begrip komt voor dementie én mensen met dementie beter ondersteund kunnen worden. Inwoners van Breda kunnen de brillen dit jaar tegenkomen bij evenementen, in de wijk of op scholen. Tussen 1 april en eind juni 2019 staan iedere donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur medewerkers in de publiekshal van het Stadskantoor klaar om anderen door middel van de VR dementie te laten ervaren. Met deze aanpak is de gemeente Breda uniek in Nederland.

In 2040 5200 inwoners met dementie
We hopen allemaal oud te worden. Maar we weten ook dat ouderdom komt met gebreken. We worden bijvoorbeeld langzamer, minder mobiel en vergeetachtig. Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt een vorm van dementie. Dat gebeurt niet in één keer, maar geleidelijk. Zo’n proces kan tien jaar duren. De verwachting is dat er in 2040 ongeveer 5.200 mensen in Breda wonen met een vorm van dementie. Veel mensen met dementie blijven gewoon thuis wonen. Met de zorg van familie, vrienden, buren of bekenden gaat dat vaak lange tijd goed. Maar het heeft wel grote gevolgen voor de persoon met dementie zelf én voor zijn naasten. En daarmee ook voor de stad, onze wijken en dorpen. Daarom vragen we dit jaar extra aandacht voor dementie. We hopen daarmee meer kennis over én begrip voor deze ziekte te realiseren. Zodat mensen met een vorm van dementie, net als de mensen om hen heen, nu en in de toekomst op een prettige en veilige manier langer thuis kunnen wonen.

2019 jaar van dementie
Naast extra activiteiten, zoals de VR brillen, het Festival om nooit te vergeten op 17 mei in de koepel en een speciaal boekje over dementie van Stib en Zorg voor elkaar Breda zijn er diverse activiteiten die in de stad georganiseerd worden om aandacht te vragen voor dementie. Zo is er een Alzheimertrefpunt voor migrantenouderen in de Hoge Vught, een wandelgroep voor mensen met een vorm van dementie en hun mantelzorger bij Sprint, Twinsfym bij Raffy, voorlichting over dementie vanuit het programma Wonen met Gemak, meezingactiviteiten in het Houwke en is er een specifiek aanbod voor mensen met dementie bij Nieuwe Veste. minder weergeven

Publicatiedatum: 28 mrt 2019

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Comfort, Surplus Groep