Een bijzondere vriendschap

Er was gelijk een click

Als ze samen zijn doen ze van alles. Koffiedrinken, kletsen èn bezig zijn. Er wordt geknutseld of gebakken. Soms tuinieren ze, of gaan ze wandelen.

Carla en Willem maken bijvoorbeeld worstenbroodjes of appelflappen. In de boodschappentas van Willem zitten zijn zelfgemaakte spullen. Hij stalt ze uit op tafel.

Van werken naar thuiszitten
Willem de Wit was marktkoopman, had een koeriersbedrijf en deed huisontruimingen. Hij werkte soms wel 18 uur per dag en sliep een paar uur. Hij werkte zo hard, dat hij zijn verdiende geld niet op kreeg. Al dat werken kostte hem zijn gezondheid. Zonder dat hij het door had, kreeg hij in 2013 een hartaanval. Na de operatie en het ontslag uit het ziekenhuis moest hij stoppen met werken. Een zware tijd brak aan. Een buurvrouw deed de boodschappen. Verder was er niemand om hem te verzorgen of te helpen. Hij raakte in een depressie en werd steeds eenzamer. Willem kwam zijn huis niet meer uit, lag een half jaar op bed. Uiteindelijk kreeg hij er genoeg van. Hij ging naar maatschappelijk werk en werd naar de GGZ (geestelijke gezondheidszorg, https://www.ggzbreburg.nl/)
doorverwezen. Langzaam krabbelde hij op. Maatschappelijk werk verwees hem naar de Vriendendienst van Surplus. Hij werd cliënt en kreeg Carla als buddy en maatje.

Aan de slag als coach
Carla van Beekveld was directiesecretaresse. Door een ongeluk belandde ze in 1993 in de WAO. Na een lang herstel, kon ze weer aan het werk. In die tijd ging ze verschillende cursussen en opleidingen doen, zoals Dynamisch Kunstzinnig Coachen. In 2005 zei ze tegen haar baas dat ze niet meer met cijfers, maar met mensen wilde werken. En zo geschiedde. Ze mocht collega’s vanuit de ziektewet terug naar de werkvloer begeleiden. Ze begon dat jaar ook met haar praktijk “iLanga Mediation” (http://ilanga-mediation.nl/)voor psychosociaal en maatschappelijk werk. Eind 2014 had ze ruimte over voor vrijwilligerswerk. Zo kwam ze via Surplus in contact met Willem.

De Vriendendienst van Surplus
Willem en Carla kennen elkaar 3 jaar. Er was gelijk een click. Meestal duurt een Vriendendienst 1 jaar, maar bij hun al veel langer. De Vriendendienst is verlengd in overleg met Petra de Kramer van Surplus en Sharon van der Kroon van Buro MAKS, een organisatie die specialistische zorg biedt aan mensen met psychiatrische of psycho- sociale problemen. (https://www.buromaks.nl/). Sharon ondersteunt Willem ook, bijvoorbeeld als hij naar de gemeente gaat. Willem vertelt: “Carla helpt me. Het betekent heel veel voor mij dat ze komt. Door haar heb ik aanspraak en pak ik dingen op. Anders zit ik maar alleen.” Carla gaat verder: “Met Willem is het leuk. We fröbelen en lachen, we doen gewoon niet moeilijk. Soms zingen we mee met Nederlandse muziek. We verzinnen elke keer iets anders. Ik ben echt blij dat ik dit kan doen.”

Knutselen en sparen
Vorig jaar ging het uit tussen Willem en zijn vriendin. Het knutselen heeft hem toen erg geholpen. Zijn logeerkamer staat vol met zelfgemaakte spulletjes. Er staan schilderijen, gemaakt van verschillende materialen en ook handdoek-pakketjes in de vorm van dieren. Hij geeft spullen weg, of ruilt ze, soms tegen knutselmaterialen. Vanwege zijn uitkering kan hij er toch niets anders mee doen.
Carla zegt: “Zo knap hoe Willem met geld omgaat. Hij zit alweer een tijd in de bijstand. Er is maar € 50 per week over om van te leven, want hij spaart ook nog.” Willem vertelt: “Omdat ik maar moeilijk de trap op kan, sta ik ingeschreven voor een gelijkvloers huis. Ik ben vast gaan sparen omdat ik een tijdje dubbele huur zal moeten betalen. Ik gebruik de auto nog maar 2 keer per week. Ik ben al bezig met inpakken en kan zo verhuizen.” Carla gaat verder: “Willem’s droom is om af en toe op een braderie te staan met zijn spullen. Vanwege zijn bijstandsuitkering gaat dat niet. Hij zou dan een hele boekhouding moeten bijhouden. Terwijl het voor zijn therapeutisch- en sociale welzijn zo goed zou zijn! Hij gaat er geen boterham mee verdienen. Het zou mooi zijn als zoiets wel zou kunnen.”

Bewustwording
Vroeger dronk hij wel 3 liter cola per dag! Hij ruilde zijn werken in voor cola en etenswaren. Hij ging steeds meer eten en drinken. Ook veel frikandellen en kroketten. Op een gegeven moment was hij 40 kg aangekomen. Het gaat de laatste tijd beter met Willem. Hij loopt vaak wel 1½ uur per dag. Hij drinkt meestal water. Met hulp van de diëtiste is hij nu alweer 20 kg kwijt. Ook over voeding en beweging kunnen Carla en Willem samen praten. Zij heeft kennis over voeding en hij is van origine banketbakker! Het vrijwilligerswerk past Carla goed. Ze doet meer vrijwilligerswerk voor Surplus. Ze zegt lachend: “Ze vragen me regelmatig! Carla we hebben weer wat! Ik doe het heel graag, maar soms moet ik zeggen nu is het genoeg.”

Word jij buddy en maatje?
Lijkt het je fijn om een vriend te zijn, om belangrijk voor iemand te zijn? Vanuit Surplus krijg je ondersteuning en gerichte trainingen en scholing. Er zijn af en toe gezellige bijeenkomsten met je collega’s van de Vriendendienst. Heb je gemiddeld 1 dagdeel per week over? Neem dan snel contact op met Surplus Informele zorg: http://www.surpluswelzijn.nl, of met Petra.dekramer@surplus.nl 0162 748600. Zij is bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag.

Publicatiedatum: 9 jul 2018

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Comfort, Surplus Groep