Autopia inloop Oosterhout

We spreken af in Activiteitencentrum De Bunthoef. Straks is hier de inloop van Autopia. Een ontmoetingsplek voor iedereen vanaf 18 jaar die met autisme te maken heeft.

Autisme zie je niet aan de buitenkant. Het heeft wel veel invloed op iemands leven. Er zijn verschillende vormen. De informatieverwerking in de hersenen van mensen met autisme gaat op een ándere manier. Dat merk je in de communicatie, de verbeelding of de sociale interactie. Autisme is aangeboren en vaak erfelijk bepaald. Ruim 1% van de Nederlanders heeft het, zo’n 190.000 mensen. Wil je meer over autisme weten? Het Autisme Informatie Centrum Breda (AIC), onderdeel van het NVA (Nederlands centrum voor Autisme), kan je informatie geven. Er zijn in het hele land AIC’s.

Autopia inloop Oosterhout
Eric Sperber is in Breda al langer betrokken bij de inloop van Autopia. Hij is vrijwilliger en heeft zelf een vorm van autisme. Hij vertelt: “ik wilde in Oosterhout ook een inloop starten. Zo kwam ik in contact met Leonie Willemse (Consulent Informele Zorg bij Surplus). We willen bekendheid geven aan Autopia en aan autisme. We weten dat er vraag is naar ontmoetingen met gelijkgestemden. Maar de drempel om deel te nemen is hoog. Daarbij komt dat niet iedereen weet dat we dit doen in Oosterhout!

Zelf ben ik heel blij met Autopia, want het geeft mij structuur en afwisseling.”
Leonie vertelt: “Vorig jaar zijn we gestart. Met begeleiding erbij, zijn we meestal met 5 à 10 mensen. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom!”

Waar en wanneer?
De inloop is elke 1e en 3e donderdag van de maand van 19.00-21.00 uur.
Het is in Activiteitencentrum De Bunthoef, Bloemenhof 2, Oosterhout (bushalte Zuiderhout, bus 325, 326, 327, 400). Je hoeft je niet aan te melden. Koffie en thee kosten € 1,00.
 
Voor wie?
De deelnemers zijn vrij zelfstandig. Ze wonen vaak op zichzelf, soms met begeleiding. Ze hebben een normale tot hoge intelligentie. Ze sluiten makkelijk aan bij activiteiten. Iedereen die met autisme te maken heeft is welkom. Mensen met een angststoornis ook. De deelnemers zijn 18 tot 55 jaar.

Eric vertelt: “Je merkt dat je met autisten bij elkaar zit, door de woordgrappen. Die maken we heel veel. Andere mensen begrijpen onze humor niet. Het is fijn dat we elkaar hier kunnen vinden. We doen van alles samen: tekenen, gamen, praten, poolen. We koken soms ook samen. Er komen vooral mannen. We vinden het leuk als het een meer gemengde groep wordt.”

Beschermde plek
Leonie zegt enthousiast: “Veel mensen met autisme zien op tegen uitgaan. Hier hebben we een fijne, beschermde ruimte, waarin je weinig prikkels ervaart. Het gaat vooral om ontmoeten, erkennen, herkennen. Er wordt natuurlijk ook wel eens over autisme gepraat”.
Eric vult aan: “Mensen die niet zo begrepen worden door hun familie komen ook graag. Het is prettig om er een vrijwilliger zonder autisme bij te hebben. Zo komt er meer ‘gevoel’ in en worden er kaders aangebracht.”

Meer activiteiten
Eric en Leonie hopen dat de groep uitgroeit tot een constante groep van zo’n 10 personen. Die overzichtelijk met elkaar omgaat. Ze gaan buitenactiviteiten organiseren. Zoals bijvoorbeeld wandelen, het reptielenhuis bezoeken, midgetgolfen. Deelnemers kunnen zelf ook ideeën inbrengen.
 
Op zaterdag 27 mei kun je meedoen met midgetgolf bij Parkhoeve Breda Noord. Verzamelen om 13.45 uur, start om 14.00 uur. Het adres is: Tussen de Dijken 101, 4826 GW Breda. Graag aanmelden bij Eric.

Wil je contact met Autopia? Eric is bereikbaar via eric.sperber@surpluswelzijn.nl of 06 178 57 751.

Autopia zoekt nog een vrijwilliger om met Eric dit project te dragen. Lijkt dit je wat? Meld je aan bij Eric. Dan help jij binnenkort misschien de inloop draaiend te houden!

Publicatiedatum: 26 apr 2018

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Comfort, Surplus Groep